FUJI6325

Historiens vingslag

över etthundratio år har det drivits restaurang i de vackra jugendinspirerade lokalerna på blekingegatan 40.

men husmanskostens himmel har äldre anor än så. krognamnet skickar historiska trådar ner i 1800-talet, 1700-talet och ända till 1600-talet.

Restaurang_Pelikan,_1920
blad2

1664 öppnade källaren Pelikan

det var år 1664 som vinskänken hans georg cron öppnade källaren pelikan på österlånggatan i gamla stan. år 1720 var det dags för krogen pehlekahn att flytta till svartmangatan, en av stadens äldsta gator som utgick från gamla stans centrum, stortorget.

där blev krogen kvar i tretton år innan den 1733 flyttade till slussen-området där den skulle bli kvar till 1931, i nära 200 år. restaurangen låg på brunnsbacken, området där hornsgatan och götgatan mynnar, nuvarande södermalmstorg. här kom krognamnet så småningom att få handfast gestalt. på restaurangens rotunda i glas och järn, en slags veranda med tak, fanns en skulpturgrupp, en pelikanhona som matade sina tre ungar.

Brunnsbacken_Pelikan_1912

Stockholmssupé

pelikan hade under många perioder rykte om sig att vara söders (som då hette åsön) bästa restaurang. på 1730-talet var det mycket av en hamnkrog för alla som jobbade i och kring de många segelfartygen som låg vid kajerna där gamla stan mötte åsön.

på 1860-talet beskrevs krogen som en av de tre bästa i stockholm för en supé, ”där skickliga hushållerskor lagar sund och välsmakande svensk husmanskost”. men brunnsbacken, som var adressen, förändrades. det gamla pumphuset och brunnen försvann. tunnelbygget för järnvägen kom igång 1866. pelikan byggdes ut och om. och fick till exempel ett särskilt rum med två telefonapparater.

old-street

En krona och femtio öre

en krog med namnet pelikan fanns kvar på platsen ända till 1931 då bebyggelsen revs för att bereda plats för den nya slussen. sista kvällen serverades fyra rätter och smörgåsbord som tillsammans kostade en krona och femtio öre. parallellt föddes och levde på blekingegatan 40 det som skulle bli dagens pelikan. där drev stockholms utskänkningsaktiebolag, port arthur, en krog.

Varför den fick namn efter det som i dag är en stadsdel i den kinesiska staden Lüshunkou är inte lätt att veta. Port Arthur var i alla fall år 1904, när krogen öppnades, en plats som det ryska kejsardömets flotta just förlorat efter ett japanskt angrepp.

Ritning, Blekingegatan 40

År 1904 stod restaurangfastigheten på Blekingegatan 40 färdig

det var ovanligt att ett hus byggdes enbart för att från början vara krog. stockholms utskänkningsaktiebolag var ett allmännyttigt icke vinstdrivande bolag – med rötter i nykterhetsrörelsen - som hade tillstånd till utskänkning och försäljning av brännvin under kontrollerade former. ett slags föregångare till systembolaget. bolaget hade ett 30-tal krogar och skulle servera bra mat hellre än sprida dryckesseden. de stängde tidigt och hade hårda serveringsregler.

motbokens restriktioner gjorde att köerna kunde ringla långa ut på götgatan för den åtråvärda tilldelningen av alkohol, två vita och en brun. motboken var ett sätt att reglera alkoholkonsumtionen ända fram till 1955. ransonen för män var 15 centiliter, till exempel två glas renat och ett glas eau-de vie. kvinnor fick hälften i den mån de vistades i krogmiljön.

Toalettskylt

Damtoalett först 1984

pelikan fick sin separata damtoalett först 1984 i samband med att två kvinnor köpte krogen.

uppdraget att utforma huset på Blekingegatan under början av 1900-talet hade gått till arkitekten sam kjellberg. Han var en av de mest anlitade arkitekterna i stockholm.

huset blev stort med många olika utrymmen som genom åren fick lite olika användning. festvåning, spritförsäljning, lägenhet för källarmästaren. liksom förstås ett par olika kroglokaler. den stora hallen, en matsal med väggfast bänkinredning och höga paneler i brunt och den mer exklusiva restaurangmiljön à la stadshotell. med sina vita linnedukar fick den namnet linnematsalen.

år 1969 köpte sara, sveriges allmänna restaurangbolag, krogen på blekingegatan och döpte om den från port arthur till det traditionstyngda namnet pelikan. år 1984 köptes etablissemanget av två kvinnor som kom att driva det i nästan trettio år. I december 2013 klev boqueria group in som nya ägare. utöver pelikan driver de anrika blå porten på djurgården såväl som agaton, boqueria i stockholm, åre och göteborg, blå+ och nytorget 6.

apa3

Servitrisen, Slas och mästerkocken

lena sahlberg började servera på pelikan 1994. Hon kan konsten.
- jag har mött många underbara gäster. Alla behöver de uppmärksamhet. Man lär sig se hur de mår och de blir så glada om man bryr sig.

lena-02.jpg

många kända namn har passerat genom åren. lena sahlbergs favorit är författaren stig claesson, kallad Slas, (1928-2008). Han gav ut 88 böcker och var också tecknare. Han tillbringade mycket tid på pelikan.

lena sahlberg berättar en episod som illustrerar hans särställning.
- stig kom ner till krogen och var nog lite bakis. Han hade bestämt sig för att han ville ha spagetti. ur innerfickan drog han fram ett knippe pasta. Det fanns inte på menyn men jag gick ut och bad kocken ordna det.

lena sahlberg lyckades inte. Kocken var en av stockholms mest eftersökta. en stolt finländare som inte ville krusa, ”finns det inte på menyn så finns det inte”. ”Man kan inte heller komma till operakällaren med oxfilé i innerfickan”. Men slas stod på sig. Lösningen blev att krogens dåvarande ägare fick koka spagettin i pentryt på krogens kontor.

lena sahlberg berättar att varje år i februari samlas ett antal herrar för att äta på pelikan och hylla stig claesson och framför allt hans bok ”vem älskar yngve frej?”. Boken är från 1968 och filmades 1973.

Grosshandlarmiddag för herrar och damer.

480-slas

i början av det förra seklet var pelikan söders sista utpost, strax innan åkrar och ängar tog vid. ett välbehövligt stopp för en rejäl bit mat och ett hastigt järn innan det var dags att fara hemåt i kvällningen. 

hästdragna kärror kantade blekingegatan efter att ha levererat sina varor, så pelikan blev en naturlig plats för åkare och grosshandlare att samlas och runda av arbetsdagen på bästa sätt. ryktet säger till och med att det fanns rum för övernattning i husets övre del ifall det råkade bli för mycket av det goda. 

dagens pelikan utlovar fortfarande rejäl och välsmakande mat och immiga supar, dock ingen övernattning. utifrån alla tidstypiska inslag och från historiska menyer har vi tagit fram en prisvärd grosshandlarmiddag.

FUJI6276

Presentkort

ni vet väl om att ni kan köpa presentkort hos oss? det går att använda oavsett om ni svänger in på ett glas i baren eller för en helkväll.