FUJI6278

lilla matsalen

Lilla matsalen.

FUJI6249

lilla matsalen är den lugnare delen av pelikan. är ni ett större grupper är det rummet för er! lite mer avskilt, med en vacker takmålning och en helt unik konstsamling av stig “slas” claesson. 

lilla matsalen kallas även slasrummet – där huserar en stor konstsamling av hans verk för att hedra hans minne. stig “slas” claesson (1928-2008) var en svensk författare och tecknare som var stammis på pelikan. 

vår servitris lena sahlberg som jobbat på Pelikan sen 1994 berättar om en händelse som väl illustrerar hans särställning. 

- stig kom ner till krogen och var nog lite bakis. Han hade bestämt sig för att han ville ha spagetti. ur innerfickan drog han fram ett knippe pasta. det fanns inte på menyn men jag gick ut och bad kocken ordna det.

lena sahlberg lyckades inte. kocken var en av stockholms mest eftersökta. en stolt finländare som inte ville krusa, ”finns det inte på menyn så finns det inte”. ”man kan inte heller komma till operakällaren med oxfilé i innerfickan”. men slas stod på sig. lösningen blev att krogens dåvarande ägare fick koka spagettin i pentryt på krogens kontor.

lena sahlberg berättar att varje år i februari samlas ett antal herrar för att äta på pelikan och hylla stig claesson och framför allt hans bok ”vem älskar yngve frej?”.

Husmanskonst.

På Pelikan tycker vi att god kost och god konst hör ihop. Därför visar vi i stora baren regelbundet verk av konstnärer och kreatörer. I lilla matsalen har vi låtit en av Pelikans mest folkkära stammisar, konstnären Stig Claesson, dominera. 

En fest för ögat, en fest för gommen!

480-slas
blad2
FUJI6276

Presentkort

ni vet väl om att ni kan köpa presentkort hos oss? det går att använda oavsett om ni svänger in på ett glas i baren eller för en helkväll.